de duisternis heeft het licht niet in haar macht gekregen

Planten gaan dood als ze te weinig licht krijgen. En mensen kunnen er depressief van worden. Ze zijn niet gebouwd op de duisternis, ze hebben licht nodig. Dat geldt nog veel meer voor ‘het ware Licht dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam’ (Johannes 1,9).

Het Licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen. (Johannes 1,5)

Toen Adam en Eva het vertrouwen in God opzegden werd het donker in de wereld. Wantrouwen en schaamte en schuld en dorens en distels en zweet en machtmisbruik en manipulatie kwamen in de plaats van de volmaakte harmonie van het paradijs.

Maar het goede nieuws van Kerst is: God heeft het er niet bij laten zitten! De duisternis heeft niet het laatste woord maar het Licht! Daar leek het heel vaak niet op: wat zijn er donkere perioden geweest in de geschiedenis van Israël in het Oude Testament. Maar God liet het niet bij zitten: Jezus Christus kwam naar de wereld, ‘het ware Licht’.

En nu is het weer hetzelfde verhaal: wat is er veel duisterenis in de wereld: de klimaatproblemen, de vluchtelingenkampen, christenvervolging etc etc. En het lijkt wel steeds erger te worden. En het lijkt ook steeds dichterbij te komen: als we bv. denken aan de polarisatie in onze eigen samenleving. Wat moet het worden met de wereld?

Antwoord: ‘Het Licht schijnt in de duisternis en de duisternis zal het niet in haar macht krijgen’. De duisternis heeft niet het laatste woord maar het Licht. Openbaring 21,23: ‘De stad heeft het licht van de zon en de maan niet nodig: over haar schijnt Gods luister, en het Lam is haar Licht.’ Daar gaat het naartoe!

In de tussentijd is het Gods bedoeling dat… wij het Licht voor de wereld zijn (Matteüs 5,14). Dat mensen aan ons iets kunnen zien van Het Licht van de wereld. Wat een voorrecht en wat een verantwoordelijkheid!

de bijbel open