Zoeken

      Registreer  
17 mei
2017

Religie - 'Wij gaan naar de Kuip om te zingen voor Feyenoord.'

Ze hebben er lang op moeten wachten, de Feyenoord-fans, maar nu was het zover: hun club werd na achttien jaar weer kampioen van Nederland. En dat hebben we geweten.

Pagina's zijn er in de kranten vol geschreven over deze voetbalclub uit Rotterdan en over de speciale band die de supporters met Feyenoord hebben, een band die verder gaat dan alleen het voetbal.
Woorden als 'lijden' kwamen voorbij, want zo vaak moesten de fans de afgelopen jaren teleurstellingen verwerken. Een 'verlossing' was het, het verkrijgen van de kampioensschaal.
'Het is geen voetbalclub, maar een religie', zei een fan in de Volkskrant. 'Sommige mensen gaan naar de kerk om te zingen voor God. Wij gaan naar de Kuip om te zingen voor Feyenoord.'

'Sommige mensen gaan naar de kerk om te zingen voor God. Wij gaan naar de Kuip om te zingen voor Feyenoord.'

Daarmee heeft deze fan natuurlijk precies de kern aangegeven. Voor veel mensen – natuurlijk niet voor alle supporters – is hun voetbalclub een soort religie. Het is gemakkelijk om daar kritiek op te hebben, maar het nodigt ook en vooral uit tot zelfonderzoek. Waar hebben de kerken het dan laten liggen? Waarom zingt deze fan niet meer voor God en wel voor Feyenoord? Zouden we iets kunnen veranderen aan onszelf om deze fans wel weer een huis te bieden?

Ik heb op zulke vragen niet direct een antwoord. Wel geloof ik dat het huis van God warmer en uiteindelijk bestendiger is dan het huis van Feyenoord of om het even welke andere voetbalclub. Ik zing persoonlijk ook liever voor een God die daadwerkelijk helpt in moeilijker tijden. Maar ik krijg dat deze voetbalfans zo moeilijk uitgelegd.

'Niets is sterker dan dat ene woord...' zingen zij ook. Daarover kunnen we het dan in elk geval eens zijn. Alleen vul ik daarna een ander woord in dan zij.

Laatst aangepast op woensdag, 17 mei 2017 08:17

  Dat is een menu

Privacy instellingen

Selecteer 1 of meerdere keuzes.

Privé
Alleen voor jezelf zichtbaar
Kerkenraad
Zichtbaar voor Ouderlingen, Diakenen, KAB en jeugdouderlingen
Kerkelijk Bureau
Zichtbaar voor het kerkelijk bureau (Gerlof Elzinga)
Geregistreerd
Zichtbaar voor alle leden inclusief bovenstaande

Standaard staat alles op: zichtbaar voor geregistreerden.

Hulp nodig bij het aanmaken van een artikel?