Zoeken

      Registreer  
31 okt
2017

Het Woord – zij zullen 't laten staan, wat zij ook ondernemen.

Het Woord – zij zullen 't laten staan, wat zij ook ondernemen.
Lutherlied 'Een vaste burcht' (vertaling H.J. Schilder)

De afgelopen week hebben we stilgestaan bij twee gebeurtenissen. Allereerst was er de 500e “verjaardag” van de Reformatie. Maarten Luther timmerde 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de kerkdeuren in Wittenberg. Met dit pamflet wordt de symbolische start weergegeven van de Reformatie, waar we zoveel mee te maken hebben.

Een dag later was het Dankdag, een doordeweekse bidstond om stil te staan bij de opbrengsten van gewas en arbeid. De oud-scriba van de PKN, Arjan Plaisier, noemde zo'n bidstond “je verzetten. Bidden midden in de week. Provocerender kan niet.”

Twee uitdagende aangelegenheden waar we toch in dankbaarheid bij stil staan. De 95 stellingen van Luther, bedoelt tégen de aflaathandel in de kerk, betekende helaas niet dat de kerk daadwerkelijk hervomd werd. Luther en consorten werden protestant: ze protesteerden tegen de kwalijke praktijken in de kerk. Maar ze werden ook pro-testant, wat vooral betekent dat ik getuig (= testor) voor (= pro) de waarheid.

En Dankdag, een tartende avond in een seculiere wereld, die deze avond gebruikt om naar Champions League-voetbal te kijken. Maar wij gaan naar de kerk. Hoeveel kerkscheuringen er ook zijn, hoeveel verleidingen we ook kennen, we houden vast aan dat ene vleesgeworden Woord. Wat ook wordt ondernomen door welke tegenstander ook, het Woord blijft staan.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 oktober 2017 18:46

  Dat is een menu

Hulp nodig bij het aanmaken van een artikel?