Zoeken

      Registreer  
29 nov
2017
Waarom ben je blij met God? Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Waarom ben je blij met God?

Als je me tien jaar geleden gevraagd had waarom ik blij ben met God, had ik daar wel een antwoord op geweten. Als je het me nu zou vragen, zou ik een heel ander antwoord geven. En voor je verder leest: wat zou jouw antwoord zijn op die vraag? Waarom geloof je in God, of met andere woorden: wat kwam Jezus eigenlijk doen op aarde?

Tien jaar geleden klonk mijn antwoord op deze vragen ongeveer zo: ik ben blij met God omdat Hij mijn zonden vergeeft en ik later naar de hemel mag. Daarvoor kwam Jezus op aarde. Herkenbaar?

De afgelopen tien jaar heb ik veel geleerd. Mijn antwoord op deze vraag klinkt nu echt anders. Minder hemels, meer aards. En de vergeving van mijn zonden zou ik niet als eerste noemen. Al heb ik in de afgelopen tien jaar ook mijn eigen zondige hart veel beter leren kennen. Het is een antwoord wat eigenlijk niet in woorden te vatten is. Op z’n minst hoort er muziek bij, of een serie foto’s van een prachtige schepping.

'Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid terug te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen’

In woorden zou het zo kunnen klinken: ik ben heel blij met God omdat zijn koninkrijk aan het komen is en ik daaraan mee mag doen. En dat koninkrijk is iets prachtigs. Jezus omschrijft het zelf zo, in Lucas 4: ‘Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid terug te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen’. Bevrijding, genezing, heling, en ja zeker ook vergeving. Niet alleen straks op de nieuwe aarde, maar ook nu al. Dat is het koninkrijk. ‘De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij’, dat is het eerste wat Jezus zegt in het Marcus evangelie. Dat is het goede nieuws waarvoor Jezus kwam. En het is prachtig om daar soms al iets van te zien. Een werkelijkheid achter onze werkelijkheid, die al op zoveel manieren doorbreekt. Met de woorden van Ronald Westerbeek: ‘Jezus nodigt ons uit om vooruit te grijpen op Gods toekomst en nu al te leven als nieuwe mensen – het koninkrijk van God is in ons begonnen.’ Daarom ben ik zo blij met God!

Laatst aangepast op woensdag, 29 november 2017 08:23

  Dat is een menu

Privacy instellingen

Selecteer 1 of meerdere keuzes.

Privé
Alleen voor jezelf zichtbaar
Kerkenraad
Zichtbaar voor Ouderlingen, Diakenen, KAB en jeugdouderlingen
Kerkelijk Bureau
Zichtbaar voor het kerkelijk bureau (Gerlof Elzinga)
Geregistreerd
Zichtbaar voor alle leden inclusief bovenstaande

Standaard staat alles op: zichtbaar voor geregistreerden.

Hulp nodig bij het aanmaken van een artikel?