Zoeken

      Registreer  
dinsdag, 19 september 2017

‘Vertrouwen wordt zo vaak gevormd door moeilijkheden en tegenslagen; een vertrouwen dat blijft, zelfs als Mijn weg jou niet brengt wat je had gehoopt, als die weg moeilijk te begrijpen is.

Vertrouwen, ook als je dat helemaal niets lijkt op te leveren – dat is het vertrouwen wat Ik zoek.

Ga die weg van vertrouwen op elk gebied, in elke situatie in je leven. In elke relatie, elke ontmoeting, elk probleem. Vertrouw Mij maar. En laat dat zien in vreugde, in dankbaarheid, in de erkenning dat Ik erbij ben in alles wat er gebeurt.

Mijn plannen voor jou falen nooit en zullen overwinnen. Jij hoeft alleen maar te blijven vertrouwen, hoe de omstandigheden ook zijn. Ik zal je nooit verlaten. Geef me dat vertrouwen, steeds weer.’

Prachtige woorden uit een oud dagboekje, wat ik in de vakantie vond. Woorden die me laten zien dat vertrouwen op God, leven met God, niet iets is wat ons komt aanwaaien. Vertrouwen is een keus, steeds opnieuw. En bij het maken van die keus hebben we elkaar hard nodig.

‘I am with you’, Fr. John Woolley

woensdag, 06 september 2017

Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers...
(Psalm 127: 1, NBV)

“Een pelgrimslied” staat boven deze psalm. Een gezang voor mensen onderweg, ter bemoediging op weg naar Jeruzalem. Want de moed zakt ons zomaar in de schoenen. Ook voor ons, op deze etappe richting het komende huis van onze God. Waar doen we het voor? Wat is de zin van ons werk? Het zijn vragen die ons naar de keel kunnen vliegen aan het begin van een nieuw seizoen, of in de loop van de komende maanden. Vragen die de auteur van deze psalm ook al in een ander boek heeft gesteld.

Het zijn geen onbeantwoorde cynische vragen van de Prediker Salomo. Het zijn existentiële vragen in dit ondermaanse bestaan. De wijze koning Salomo geeft ook de antwoorden op zijn vragen. Als de HEER het huis niet bouwt, ja, dán is het zinloos om aan het huis te zwoegen. Als de HEER niet bewaakt, ja, dán doe je vergeefs je wachtronde.
Het leven kan zinloos zijn als je het zonder God doet. Het krijgt betekenis als je om Zijn zegen vraagt, als Hij met je meeloopt. Alles komt uiteindelijk hier op neer, zegt de Prediker Salomo: heb ontzag voor God en leef zijn geboden na. Ontzag voor God is ook om Zijn zegen vragen op ons werk in de kerk, op welke manier we ons ook inzetten voor de Morgenster. Hij zal het ons geven, als we het Hem vragen. Dan krijgt ons werk ook zin.

Zo kunnen we ook dit seizoen met vertrouwen tegemoet gaan.

woensdag, 17 mei 2017

Ze hebben er lang op moeten wachten, de Feyenoord-fans, maar nu was het zover: hun club werd na achttien jaar weer kampioen van Nederland. En dat hebben we geweten.

Pagina's zijn er in de kranten vol geschreven over deze voetbalclub uit Rotterdan en over de speciale band die de supporters met Feyenoord hebben, een band die verder gaat dan alleen het voetbal.
Woorden als 'lijden' kwamen voorbij, want zo vaak moesten de fans de afgelopen jaren teleurstellingen verwerken. Een 'verlossing' was het, het verkrijgen van de kampioensschaal.
'Het is geen voetbalclub, maar een religie', zei een fan in de Volkskrant. 'Sommige mensen gaan naar de kerk om te zingen voor God. Wij gaan naar de Kuip om te zingen voor Feyenoord.'

'Sommige mensen gaan naar de kerk om te zingen voor God. Wij gaan naar de Kuip om te zingen voor Feyenoord.'

Daarmee heeft deze fan natuurlijk precies de kern aangegeven. Voor veel mensen – natuurlijk niet voor alle supporters – is hun voetbalclub een soort religie. Het is gemakkelijk om daar kritiek op te hebben, maar het nodigt ook en vooral uit tot zelfonderzoek. Waar hebben de kerken het dan laten liggen? Waarom zingt deze fan niet meer voor God en wel voor Feyenoord? Zouden we iets kunnen veranderen aan onszelf om deze fans wel weer een huis te bieden?

Ik heb op zulke vragen niet direct een antwoord. Wel geloof ik dat het huis van God warmer en uiteindelijk bestendiger is dan het huis van Feyenoord of om het even welke andere voetbalclub. Ik zing persoonlijk ook liever voor een God die daadwerkelijk helpt in moeilijker tijden. Maar ik krijg dat deze voetbalfans zo moeilijk uitgelegd.

'Niets is sterker dan dat ene woord...' zingen zij ook. Daarover kunnen we het dan in elk geval eens zijn. Alleen vul ik daarna een ander woord in dan zij.

  Dat is een menu