De bijbel open 'Jezus volgen'

‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft’ (Joh 8:12)

Jezus volgen – wat is dat? Naar Israël gaan, je een paar sandalen laten aanmeten en gaan lopen waar onze Heer liep? Je huis en haard achterlaten om ergens ver weg als zendeling te dienen, of, dichter bij huis, in de kerk gaan werken?

 

In je gewone leven

De uitnodiging van Jezus om hem te volgen is aan iedereen gericht, niet alleen aan die enkelingen die hun gewone leven achter zich kunnen laten. Dat betekent dat je in je gewone leven Jezus kunt volgen. Gewoon als je aan het werk bent of vrij bent, sport, eet en drinkt, als je naar school gaat of ziek bent, tijd met je vrienden doorbrengt of alleen bent.

 

Gewoon bij hem zijn

Jezus volgen begint met tijd met Jezus doorbrengen. Want iemand volgen die je maar zelden spreekt is niet echt handig. Tijd met Jezus doorbrengen, dat is bijbellezen, en wat je leest ook in je hart laten landen. Dat is bidden, en niet alleen je verlanglijst aan God voorleggen maar ook Hem aanbidden, van Hem genieten, naar Hem luisteren. Gewoon bij Hem zijn. Dat is je zo steeds meer laten vullen met zijn eigen adem, zijn Geest. Zijn liefde en genade inademen.

Zo leer je Hem steeds beter kennen en vertrouwen. En dan ga je merken dat je steeds beter de goede keuzes kunt maken. Wel die vriendin opzoeken, of juist een avond alleen naar de sportschool? Een stap harder lopen op je werk, of juist eerder naar huis voor je gezin? Soms betekent Jezus volgen dat je het ene doet, op een ander moment kan het iets heel anders betekenen.

Wat het volgen van Jezus altijd betekent: je loopt in het licht. Hoe dichter je bij Hem blijft, hoe meer je van dat licht ziet, en hoe meer dat licht je de weg zal wijzen. Dat zegt Hij zelf.

de bijbel open