De bijbel open "Tel uw zegeningen,tel ze één voor één, nietwaar?"

Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten.

Prediker 3: 12

Het nieuwe seizoen is inmiddels weer begonnen. De vaste elementen in de agenda zijn weer teruggekeerd. De eerste lessen op de scholen zijn weer gevolgd, én weer gegeven. We hebben het ritme weer te pakken. Een ritme van zwoegen in het ondermaanse bestaan – dat leven waar de Prediker het in zijn boekje ook steevast over lijkt te hebben.

Prediker is een van mijn favoriete Bijbelboeken. Zijn kijk op het leven is minder somber dan wat het imago is van zijn geschrift. De Prediker is realistisch. Natuurlijk, het klinkt allemaal wat zwaar aangezet door deze verzamelaar van wijsheid. Maar we hoeven ook weer niet heel ver om ons heen te kijken om te weten dat deze spreker van verzamelde mensen gelijk heeft.

Het leven is vaak hard werken, ploeteren, voor je gevoel vechten tegen de bierkaai. Wat we op aarde krijgen, hebben we moeizaam verworven. Zondagskinderen zijn uitzonderingen op de regel. En toch is het ook de Prediker die in zijn boek oproept om te genieten. Het is een geschenk van God als we liefhebben wat ons ten deel is gekomen.

Het nieuwe seizoen is gestart. Misschien een jaar waar we tegenop zien. Of een jaar met momenten, waar we liever snel aan voorbij willen gaan. Hoe het precies zal gaan, weten we niet – hoe de dag van morgen zal zijn, hebben we geen weet van. Wel weten we dat we uit Gods hand ook het geschenk krijgen om te genieten van wat Hij ons al heeft gegeven. Tel uw zegeningen,tel ze één voor één, nietwaar?

Een goed seizoen gewenst.

de bijbel open